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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
01/03/2016 |
Data da última atualização: |
21/03/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
RYBKA, A. C. P.; FREITAS, S. T. de; FIGUEIRETO NETO, A.; BIASOTO, A. C. T. |
Afiliação: |
ANA CECILIA POLONI RYBKA, CPATSA; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; ACÁCIO FIGUEIREDO NETO, UNIVASF; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA. |
Título: |
Central composite rotatable design approach to optimize Italia raisin drying conditions. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Comunicata Scientiae, v. 6, n. 4, p. 454-462, 2015. |
DOI: |
10.14295/CS.v6i4.993 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Considering its high demand and limited production, raisin represents an important alternative to diversify grape processed products around the world. The aim of this study was to determine the best combination between drying temperature and time required to reach the highest consumer acceptance of ?Italia? raisin produced in the semi-arid climate in Brazil. The drying conditions were combinations between drying temperatures of 50, 56, 70, 84 and 90°C and drying times of 16, 22, 35, 48 and 54 hours, following a central composite rotational design (CCRD). The best combination between drying temperature and time was estimated to be 70°C for 35 hours (h), based on overall consumer acceptance. According to the statistical analysis used, drying at 70 °C for 35h and at 59 °C for 28h results in equal overall consumer acceptance, being the second option the more economical. Taste and texture, raisin chroma values and pH were more positively correlated to overall acceptance. The results indicate that drying at 59ºC for 28 h is the most efficient drying condition for raisins from ?Italia? grapes grown in Brazilian semi-arid condition. This study uses a new approach based on the central composite rotatable design to determine the most efficient drying temperature and time for Italia raisins. |
Palavras-Chave: |
Análise sensorial; Uva passa. |
Thesagro: |
Mercado; Secagem; Temperatura; Uva; Vitis Vinifera. |
Thesaurus Nal: |
Grapes. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/140407/1/Sergio-2015.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
01/10/2009 |
Data da última atualização: |
25/09/2014 |
Tipo da produção científica: |
Circular Técnica |
Autoria: |
GODOY, C. V.; SILVA, L. H. C. P. da; UTIAMADA, C. M.; SIQUERI, F. V.; LOPES, I. de O. N.; ROESE, A. D.; MACHADO, A. Q.; FORCELINI, C. A.; PIMENTA, C. B.; NUNES, C. D. M.; CASSETARI NETO, D.; JACCOUD FILHO, DAVID S.; FORNAROLLI, D. A.; MIGUEL-WRUCK, D. S.; RAMOS JUNIOR, E. U.; BORGES, E. P.; JULIATTI, F. C.; FEKSA, H. R.; CAMPOS, H. D.; NUNES JUNIOR, J.; SILVA, J. R. C.; COSTAMILAN, L. M.; CARNEIRO, L. C.; SATO, L. N.; CANTERI, M. G.; ITO, M. A.; IAMAMOTO, M. M.; ITO, M. F.; MEYER, M. C.; COSTA, M. J. N. da; DIAS, M. D.; MARTINS, M. C.; LOPES, P. V. L.; SOUZA, P. I. M.; BARROS, R.; BALARDIN, R. S.; IGARASHI, S.; SILVA, S. A. da; FURLAN, S. H.; CARLIN, V. J. |
Afiliação: |
CLAUDIA VIEIRA GODOY, CNPSo; LUIS H. C. P. da SILVA, FESURV; CARLOS M. UTIAMADA, TAGRO; FABIANO V. SIQUERI, Fundação MT; IVANI DE OLIVEIRA NEGRAO LOPES, CNPSO; ALEXANDRE DINNYS ROESE, CPAO; ANDRÉIA Q. MACHADO, UNIVAG; CARLOS A. FORCELINI, Universidade de Passo Fundo; CLÁUDIA B. PIMENTA, SEAGRO; CLEY DONIZETI MARTINS NUNES, CPACT; DANIEL CASSETARI NETO, UFMT; Universidade Estadual de Ponta Grossa; Faculdade Integrado de Campo Mourão; EPAMIG; EDISON U. RAMOS JUNIOR, Apta Regional do Sudoeste Paulista; EDSON P. BORGES, Fundação Chapadão; FERNANDO C. JULIATTI, Universidade Federal de Uberlância; HERALDO R. FEKSA, Fundação Agrária de Pesquisa Agropecuária; HERCULES D. CAMPOS, FESURV; JOSÉ NUNES JUNIOR, CTPA; JULIANA R. C. SILVA, Campos Carregal Pesquisa e Tecnologia Agrícola Ltda.; LEILA MARIA COSTAMILAN, CNPT; LUCIANA C. CARNEIRO, Universidade Federal de Goiás; LUIZ NOBUO SATO, TAGRO; MARCELO G. CANTERI, Universidade Estadual de Londrina; MARCIO A. ITO, Apta Regional do Sudoeste Paulista; MARCOS M. IAMAMOTO, MClamamoto Assessoria em Fitopatologia; MARGARIDA F. ITO, IAC; MAURICIO CONRADO MEYER, CNPSo; MAURO JUNIOR N. da COSTA, Fundação Rio Verde; MOAB D. DIAS, Universidade Federal do Tocantins; MÔNICA C. MARTINS, Fundação de Apoio à Pesquisa e Desenvolvimento do Oeste Baiano; PEDRO V. L. LOPES, Fundação de Apoio à Pesquisa e Desenvolvimento do Oeste Baiano; PLINIO ITAMAR DE MELLO DE SOUZA, CPAC; RICARDO BARROS, Fundação de MS para Pesquisa e Difusão de Tecnologias Agopecuárias; RICARDO S. BALARDIN, Universidade Federal de Santa Maria; SEIJI IGARASHI, Universidade Estadual de Londrina; SERGIO ABUD DA SILVA, CPAC; SILVÂNIA H. FURLAN, Instituto Biológico; VALTEMIR J. CARLIN, Agrodinâmica. |
Título: |
Eficiência de fungicidas para controle da ferrugem asiática da soja, Phakopsora pachyrhizi, na safra 2008/09. Resultados sumarizados dos ensaios cooperativos. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Londrina: CNPSo, 2009. |
Páginas: |
11 p. |
Série: |
(Embrapa Soja. Circular técnica, 69). |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Doenças. |
Thesagro: |
Doença de planta; Ferrugem; Fungicida; Fungo; Soja. |
Thesaurus NAL: |
Soybean rust. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPSO-2010/29771/1/CT69.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Soja (CNPSO) |
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